پشتیبانگیری و هماهنگسازی اطلاعات
هماهنگ کردن همیشگی فایلها بین دستگاههای مختلف، مانند کامپیوتر محل کار، خانه و لپتاپ از مشکلات افرادی مانند من است.
یک راه حل استفاده از ابزاری مانند فلش برای نقل و انتقال فایلها بین دستگاههای مختلف است که مستعد بروز خطا و زمانبر است.
در صورتی که دسترسی مناسبی به اینترنت داشته باشید، روش بهتر، استفاده از ذخیرهسازی آنلاین (یا بهتر بگویم، ذخیرهسازی ابری) است. سایتهای مختلفی هستند که چنین امکانی را در اختیار ما قرار میدهند. در این حالت یک فضای اختصاصی به ما در اینترنت داده خواهد شد و میتوانیم از آن برای هماهنگ کردن فایلهای خود در بین دستگاههای مختلف بهره بگیریم. شاید در وهلهی اول این ویژگی را مثل یک فلش درایو در اینترنت ببینیم، اما این سایتها امکانات بسیار بیشتری در اختیار ما قرار میدهند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
از جمله این سایتها میتوان به DropBox, SugarSync, SpiderOak گوگل درایو و idrivesync اشاره کرد.
چند خاصیت مشترک و اصلی این سایتها عبارتند از: ۱- امکان داشتن یک فضای اختصاصی در اینترنت ۲- پشتیبانگیری خودکار از شاخهها و فایلهای موردنظر شما ۳- امکان دسترسی به اطلاعات شما از هر جا ۴- امکان به اشتراک گذاری فایلها ۵- کنترل نسخه
ویژگی شماره ۲ خیلی کارآمد است. به عنوان مثال در دستگاه محل کار خود روی فایلهای خود کار کردهاید، همزمان، یک کپی از آنها در سایت شما قرار گرفته است. هر زمان که لپتاپ خود را به اینترنت متصل کنید و دقایقی منتظر بمانید (بسته به حجم اطلاعات تغییر یافته) آخرین نسخه فایلهایتان را در لپتاپ خود خواهید داشت. به همین ترتیب، در صورت تغییر فایلهای لپتاپتان، پس از اتصال دستگاه محل کار خود به اینترنت، آخرین نسخه از روی سایتتان به دستگاه محل کارتان کپی خواهد شد. این سایتها به نحوی کار ابزارهای کنترل نسخه را هم انجام میدهند و معمولاً چند نسخهی آخر هر فایل نیز نگهداری میشوند.
در خصوص مزایا و معایب هر یک از سایتهای فوق، مطالب مختلفی نوشته شده است که به عنوان نمونه میتوانید این مقاله در مجله اینترنتی گویا آیتی، این صفحه در راسخون و این صفحه در وبلاگ رمز را ببینید.
مقایسهی برخی از نرمافزارهای پشتیبانگیری و به اشتراک گذاری اطلاعات در سایتهای مختلف آمده است که میتوانید اینجــــــــا، این سایت، این یکی و یا این صفحه از ویکی را ملاحظه فرمایید.
به دلایلی که خواهم گفت من SpiderOak را انتخاب کردهام:
- شاخهی مورد هماهنگی؛ DropBox و
SugarSyncفقط یک شاخه را برای هماهنگی درنظر میگیرند، همه پوشهها و فایلهای مورد نیازتان را باید در این پوشه کپی کنید. اما اسپایدراوک: هر پوشهای روی دستگاه شما میتواند برای پشتیبانگیری و هماهنگی انتخاب شود؛ حتی لزومی ندارد مسیر این پوشهها در دستگاههای مختلف شما یکسان باشد. - امکان عدم انتخاب برخی پسوندها؛ در DropBox و SugarSync امکان عدم انتخاب فایلهایی از نوعی خاص وجود ندارد، همه فایلهای موجود در پوشه شما به سایت شما منتقل خواهند شد. اما در اسپایدراوک میتوانید پسوندهای خاصی را مشخص کنید و این فایلها در عملیات هماهنگی، نادیده گرفته خواهند شد
از نظر سادگی کار، سایتهای دیگر از SpiderOak سادهترند و برخی امکاناتی هم دارند که SpiderOak ندارد، اما دو ویژگی فوق برای من حايز اهمیت بودند و لذا از آن استفاده میکنم.
از نظر جوابگویی یه کاربران سایت، SpiderOak خوب است. با سایرین ارتباطی نداشتهام اما، اسپایدراوک، یک تالار گفتگوی خوب دارد. تیم پشتیبانی آنها هم جوابگو هستند و من با ارائه یک راهکار کوچک برای یکی از مشکلات کاربران، ۲ گیگابایت فضای اضافی مجانی دریافت کردم.
فضای پیشفرض داده شده به هر کاربر، به صورت مجانی در ابتدا ۲ گیگابایت است. البته معرفی هر فرد به اسپایدراوک، ۱ گیگابایت به فضای معرف اضافه خواهد کرد.
اگر از طریق این لیــــــــــنــک اقدام به ثبتنام در اسپایدرلوک بنمایید، یک گیگابایت به شما و یک گیگابایت به من داده خواهد شد.
پینوشت ۱: هشدار: اخیراً و پس از اضافه کردن یک دستگاه دیگر به دو دستگاه قبلی خودم برای پشتیبانگیری با اسپایدراوک با مشکل بزرگی مواجه شدهام:آخرین نسخه برخی فایلها با نسخه قدیمیتر از دستگاه دیگر جایگزین شده و برخی اطلاعات را از دست دادهام 🙁
پینوشت۲: از زمانی که این مطلب را نوشتهام، برخی ویژگیهای موارد فوقالذکر عوض شدهاند. به عنوان مثال SugarSync در نسخه جدید خود (نسخه ۲) امکانات بسیار خوبی عرضه کرده است. از آن جمله میتوان به اجازه انتخاب پوشههای مختلف اشاره کرد؛ فضای اولیه هم ۵ گیگ است، محیط کاری آن بسیار ساده شده است. مقایسهای بین SugarSync و GoogleDrive در اینجــــــــــا آمده است.
سرعت هماهنگسازی در دراپباکس بسیار عالی است. نسخه جدید SugarSync هم سرعت بسیار خوبی دارد.
پینوشت ۳:تا آنجا که دیدهام www.idrivesync.com با فضای اولیهی ۱۰ گیگابایت در بین سایر رقبا از نظر میزان فضای مجانی در رتبهی اول است. استفاده از این سرویس هماهنگسازی و www.idrive.com به عنوان سرویس پشتیبانگیری ترکیب مناسبی به نظر میرسد.
پینوشت ۴: امروز ۱۱ دسامبر ۲۰۱۳ SugarSync اعلام نمود که از ۸ فوریه ۲۰۱۴ سرویس مجانی تبدیل به پولی خواهد شد 🙁
پینوشت ۵: مدتی است که صفحه وب Dropbox باز نمیشود! سرویس جالب دیگری در این زمینه Box است که ۱۰ گیگ فضای اولیه میدهد و دارندگان برخی گوشیها اگر تا آخر دسامبر ۲۰۱۳ اقدام به نصب اپلیکیشن اندروید کنند ۵۰ گیگابایت مجانی خواهند گرفت. مقایسهی جالبی بین Dropbox و Box را میتوانید در اینجـــــــــــا ببینید. البته از Box خوشم نیامد، هم در Conflict ها اذیت میکند و هم کلی از RAM را میگیرد و هارد را هم مرتب درگیر دارد!
پینوشت ۶: بعید نیست هر یک از سرویسهای فوق پس مدتی غیرقابل دسترس شوند. در دانشگاه سبزوار سرویس ذخیرهسازی ابری مبتنی بر OwnCloud راهاندازی شده است که مختص استفاده اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی است. به دلیل محدودیتهای سخت افزاری فعلا هر فرد یک گیگابایت فضا دارد.
12 COMMENTS
سلام آقای دکتر. وقت بخیر.
در مورد Google Documents میشه توضیح بدین؟
ایران رو support نمیکنه؟
سلام
قبلا با ایران مشکلی نداشته است ولی مدتی است که فقط برخی مواقع در دسترس است. ضمنا گوگل به تازگی سرویس Google Drive را راهاندازی کرده است که جایگزین Google Doc خواهد شد. البته گاهی مشکل دارد.
پی نوشت: امروز دوم مهرماه که وارد گوگل داک شدم، با پیغام سوییچ به گوگل درایو مواجه شدم. ظاهرا امکانات خوبی نظیر Dropbox , SpiderOak دارد. به نظرم در استفاده از این سرویسها باید محتاط بود و کاملا وابسته به آنها نباشیم، چرا که معلوم نیست همیشه قادر به استفاده از آنها باشیم. به عنوان مثال در حال حاضر گوگل اجازه استفاده از نسخه دسکتاپ گوگل درایو را به ایران نمیدهد و ممکن است بعدا همان نسخه وب هم مشکلدار شود.
مرسی استاد.
سلام آقای دکتر.
وقت بخیر.
در مورد Google Drive، فایل Google Drive on your PC، که نصب نمیشه، میخواستم بدونم از همون حالت on web، اگه استفاده کنیم، که الآن تا 5GB فضا در اختیار میگذاره، چقدر احتمال از بین رفتن data وجود داره؟ چقدر میشه اطمینان کرد؟ مخصوصاً تو حالتی مثله من که HDD م پُر شده. باید اطلاعاتم رو جای دیگه ای بذارم. اینطوری با این حجم زیاد اطلاعات که دارم، عملاً غیر ممکنه که بخوام فایلی رو از اینترنت upload کنم یا اینکه وقتی لازمش داشته باشم بخوام download کنم… بحث سرعت رو اگه بذاریم کنار، ترافیک اجازه نمیده.
به نظر شما برای نگهداشتن اطلاعات چکار باید کنم؟
{فکر کنم با نداشتن ِ External HDD و استفاده نکردن از Google Drive، تنها راه، اینه که اطلاعاتمو copy کنم تو لپتاپ دوستم…
🙂
}
سلام، احتمال از بین رفتن که نزدیک به صفره، احتمال دسترسی جای بحث دارد. تجربیات گذشته نشان داده اشت که دسترسی به سرویسهای گوگل ممکن است از طرف گوگل یا ایران مسدود شود.
مثل پست قبل استفاده از Dropbox را پیشنهاد میکنم. سرعتش هم خیلی خوبه.
از MyDocument خودتان در دانشگاه هم میتوانید استفاده کنید ولی اولا حجمش زیاد نیست و دوما از بیرون از دانشگاه قابل دسترس نیست.
استفاده از DVD قابل نوشتن مجدد (rewritable) هم میتواند برای شما مناسب باشد. البته چند مورد را مدنظر داشته باشید:
– فایلهایی که در اینترنت هستند یا درصورت از بین رفتن قابل تهیه هستند خیلی حیاتی نیستند که نیاز باشد از آنها کپی پشتیبان داشته باشید.
– اگر قصد تهیه از برنامههای نوشته شده توسط خودتان را دارید فقط سورس آنها را نگهداری کنید.
– با رعایت موارد فوق حجم فایلهای شما بسیار کم خواهد شد و می توانید آنها را در اینترنت یا دیویدی داشته باشید.
– از نرم افزارهایی استفاده کنید که قابلیت صرفنظر کردن از برخی انواع فایل را داشته باشند. خود ویندوز ابزار پشتیبانگیری دارد، نورتون ابزار دارد و … . سایتی مانند SpiderOak این امکان را دارد ولی DropBox ندارد.
خدانگهدار
سلام استاد می خواستم بدونم شما با گروه کامپيوتر هم درسی ترم آینده ارائه می دهید؟
با تشکر.
سلام. خیر.
As you said dropbox, sugarsync,idrive sync are having common characteristics but the problem is with cloud storage, recent days lot of security breaches are happening. I personally feel its not too safe to keep our important data on cloud, we better store it your home system and access it from anywhere by using basefolder application.
Dear Stephan;
I am not familiar with basefolder. As it is mentioned in basefolder.com, our files are not stored in the cloud; how I can access to my files from anywhere when my home computer is off?
Hi Mr.Mahmoud,
The home system should be “ON” to access the files from anywhere.
Ok. Thanks.
بسیار عالی ممنون از مطالب خوبتون